Kahve Demleme Yöntemleri - 1 / Hario V60
Kahve çekirdeğinin keyifli yolculuğundan bahsettiğimiz yazı serimizden sonra sıra geldi artık iyi bir kahve deneyimi için demleme aşamasına geçmeye.
Yıllar içerisinde, kahve sektörü büyüdükçe ve kahve çekirdeğine verilen önem arttıkça daha iyi tat deneyimleri yaşamak adına da pek çok demleme yöntemi geliştirilmeye başlandı. Kimi makineler yardımıyla kimi de belirli ekipmanlar eşliğinde manuel olarak geliştirilen tüm bu demleme yöntemleri beraberinde doğru kahve seçimi, doğru ekipman ve hatta iyi bir suyun önemini de beraberinde getirdi. Hatta kahveler demleme yöntemleriyle beraber isimlendirilmeye başladı.
Bu yazı serimizde hem profesyonel alanda hem de evlerimizde kullanabileceğimiz kahve demleme tekniklerinden ve her bir teknik özelinde kullanılması gereken ekipmanlardan bahsedeceğiz.
İlk yöntemimiz filtre kahve demleme yöntemlerinden biri olan ve “Pour Over/Drip” olarak adlandırılan ve Türkçe karşılığına bakarsak teknik olarak “damlatma” şeklinde ve tamamen manuel yani elle gerçekleştirilen V60.
Pour-over olarak adlandırılan ve makinelerden uzak, tamamen manuel olarak kurgulanmış bir düzenek olan V60 yönteminde yerçekiminin gücüne dayalı bir metodoloji geliştirilmiş olup kontrol tamamen sizdedir. V60 ekipmanının adı koni biçimindeki bu ekipmanın şekli ve taban açısının 60 derece olmasından gelmektedir.
İhtiyacımız olan malzemeler:
- Uygun kalınlıkta öğütülmüş kahve (1 kişilik demleme yani 300 gr su için 18 gr kahve yeterlidir.)
- V-60 ekipmanı (Porselen, plastik ve bakır gibi metaryellerden yapılmış V-60 ekipmanlarını kullanabilirsiniz.)
- Karaf ya da uygun bir fincan
- Hario V60-02 filtre kâğıdı
- Tartı ve saat
- Su ısıtıcısı
- Tahta bir kaşık ya da spatula
- Öncelikle filtre kağıdını birleşme yerlerinden katlayıp V60'a yerleştiriyor ve sıcak su ile ıslatarak demleme işleminin ilk adımını atıyoruz. Kâğıdı ıslatmamızdaki sebep üzerinde kalan tortuların hem lezzet hem de koku anlamında kahvenin tadına etki etmesini ve kağıdın yapışmasını engellemektir. Islatma işlemini filtre kağıdını yerleştirdikten sonra yapmamızdaki sebep ise kahve ile temas edecek ekipmanımızı da aynı anda ısıtmaktır. Bunun için ısıtıcımızdaki sıcak sudan filtre kâğıdımızın her noktasıyla temas edecek miktarda su aktarıyor ve sonrasında karafta biriken suyu döküyoruz.
- İkinci aşama kahvenin doğru kalınlıkta öğütülmesidir. V60 demleme yöntemi için çekirdeklerin deniz tuzu kalınlığında öğütülmesi gerekir ki suyla temas ettiği süre içerisinde aromaları en etkili şekilde açığa çıkarabilelim. Kahvenin gereğinden ince ya da kalın öğütülmüş olması demleme süresine ve kahvenin tadına doğrudan etki eden bir unsurdur. Bir kişilik yani 300 gr su için 18 gr kahve yeterlidir.
- Öğüttüğümüz kahveyi filtre kağıdına koyduktan sonra hassas tartımızı sıfırlayarak demlemeye bağlayabiliriz. Öncelikle 94 derece ısıdaki sudan (eğer derece ayarlı su ısıtıcınız yoksa kaynayan suyu 1 dakika kadar bekletebilirsiniz) 50-60 gram kadar döküyoruz ve tahta bir kaşık ile karıştırarak tüm kahvenin ıslanmasını sağlıyoruz.
- Su dökme işlemi çok hızlı olmamalı ve dairesel hareketlerle yapılmalıdır. Evlerimizdeki kullandığımız su ısıtıcıların ağız yapısı su akışını kontrol etmeye çok uygun olmayabilir. Bu nedenle ince ağızlı bir “drip kettle” kullanmanızı tavsiye ederiz.
- Demleme toplamda 300 gr suyun kahve ile buluşmasıyla son bulur. Bu süreci tartınız yardımıyla takip edebilirsiniz.
Toplam demleme süresi 2-2:30 dk. arasında olmalıdır. Eğer demlemeniz 2 dakikadan az sürerse kahve çekirdekleriniz gereğinden kalın, 2:30 dakikadan uzun sürerse de gereğinden ince öğütülmüş demektir. Her ikisinde de kahvenizin tadı size doğru aromaları yansıtmayacaktır.
Öte yandan, demleme işlemi bittiğinde yani filtre kağıdındaki su tamamen süzüldüğünde kalan kahve posasının düz bir şekilde kalmış olması gerekir.
Son olarak, karafınızın farklı katmanlarındaki farklı anlarda demlenmiş kahve kümelerini homojen bir karışım haline getirmek için hafif bir çalkalama yaptıktan sonra servis edebilirsiniz.