350g ve Üzeri Tüm Kahvelerde Kargo Bizden.

Kahve Demleme Yöntemleri-6 / Aeropress

Aeropress 2005 yılında Amerikan oyuncak tasarımcısı Alan Adler tarafından dizayn edilen ve basınç mekanizması ile kısmen espressoya yakın demleme yapabilmemizi sağlayan bir ekipmandır. Bunun sebebi diğer manuel demleme yöntemlerinden farklı olarak kahvenizin tıpkı espressoda olduğu gibi basınç ile demlenmesi olsa da tabi ki arada ciddi farklılıklar mevcuttur.

Çok yönlü bir ekipman olan Aeropress farklı metotlarda demleme yapılabilmesini sağlarken, hafifliği ve kolay kullanımı sayesinde size gittiğiniz her yerde eşlik edebilir. Hafiftir ve BPA’sız malzemeden üretilmektedir. İç içe geçen iki tüp ve filtreden oluşan Aeropress, Frenchpress yöntemine benzer bir demleme gibi görünür ancak farklı olarak kâğıt ya da metal filtre kullanılır ve bu sayede daha temiz (clearness) ve acılık (bitterness) seviyesi düşük bir kahve deneyimi sağlar. Basınç mekanizması nedeniyle de espresso’ya benzetilebilir ancak espresso makinelerinde 9 – 10 bar basınç ile kahve demlenirken, Aeropress’te bu basınç maksimum 2 – 3 bar kadardır. Bu basınç sayesinde tüm kahvenin eşit ve dengeli bir şekilde demlenmesi sağlanır.

Demleme adımlarına geçmeden filtre konusuna da değinmekte fayda var. Aeropress ekipmanında demleme yaparken kâğıt ya da metal filtre kullanabilirsiniz. Kâğıt filtre kahvenin yağlarını metale göre daha fazla hapsedeceği için daha tortusuz ve temiz bir kahve elde edersiniz. Daha asidik ve tat profilleri açısından daha doygun bir kahve deneyimi için de metal filtre tercih edilebilir.

Aeropress ekipmanı için pek çok demleme methodu ve reçeteden bahsetmek mümkündür. Düz ve ters method bunlardan en çok karşımıza çıkanlardır. Düz demlemede AeroPress doğrudan bardak (ya da karaf)  üstüne yerleştirilirken ters demlemede bardak en son, pressleme aşamasında devreye girer. (Ekipmanın tepesine yerleştirilir ve ters çevrilerek pressleme yapılır.) Biz bu yazımızda ters yöntemi aktaracağız.

İhtiyacımız olan malzemeler:

  1. Uygun kalınlıkta öğütülmüş kahve (Kahve-su oranı 1/15-1/17 arasında olabilir. Biz 1 porsiyon yani 250 ml su için 17 gr kahve kullandık.)
  2. Aeropress filtre kâğıdı
  3. Tartı ve saat
  4. Su ısıtıcısı
  5. Tahta bir kaşık ya da spatula
  • Öncelikle kağıt filtreyi yerine yerleştirin ve 94 derecelik demleme suyu ile filtreyi ıslatın.

  • Aeropress şırıngasını takın ve 4 rakamının üst hizasına gelecek şekilde ayarlayın.
  • Kahvenizi deniz tuzu tanesinden biraz daha ince öğütün.

  • 17 gr kahve hazneye eklendikten ve tartınızı sıfırladıktan sonra 50-60 gr su eklenerek demlemeye başlayabilirsiniz. 1 dk kadar ön demleme için bekledikten sonra su ilave etmeye devam edebilirsiniz.

  • Toplam su miktarı 250 gr olduğunda spatula yardımı ile karıştırmanız gerekmektedir. Sonrasında bekleme aşamasına geçebilir ve takip ederek toplam sürenin 2:30 dakika olduğundan emin olunca filtreli kapağı takıp Aeropress’i ters çevirebilirsiniz.

  • Bardak ya da karafınızı yerleştirip Aeropress’i ters çevirdikten sonra 30 sn boyunca (daha hızlı ya da yavaş olmamamız gerekir) şırıngaya basın. Tüm suyun süzüldüğünden emin olmanız ancak şırınga en dibe ulaştığında oluşan hava boşluğunu gördükten sonra da basınç uygulamaya devam etmemeniz gerekmektedir.

Birkaç önemli not: 

  • Kahve-su oranını daha düşük bir seviyede tutup yoğun konsantreli bir demleme yapabilir, kalan suyu demleme sonrasında ekleyebilirsiniz.
  • Basınç uygulama aşamasında süre önemlidir. Şırınga çok hızlı ilerlediyse kahvenizi gereğinden kalın, yavaş ilerlediyse de ince öğütmüş olabilirsiniz.
  • Aeropress’inizi ters çevirmeden önce kullanacağınız bardak ya da karafı sıcak su ile ısıtmanızı tavsiye ederiz.
  • Yukarıda verdiğimiz reçete Aeropress ile yapabileceğiniz demlemelerden sadece birisidir ve belirttiğimiz gibi uygulanabilecek çok çeşitli yöntem ve reçeteler mevcuttur.
  • Demleme sonrasında ekipmanlarınızı temizlemeyi ihmal etmeyin.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın