350g ve Üzeri Tüm Kahvelerde Kargo Bizden.

Kahve Demleme Yöntemleri-2 / French Press

En eski ve yaygın filtre kahve demleme yöntemlerinden biri olan French Press, demleme kolaylığı ve ilave farklı ekipmanlar gerektirmemesi nedeniyle özellikle ev, ofis ve hatta dış ortamlarda kahve tüketmek isteyenlerin de öncelikli tercihidir. “Pour over” yöntemiyle yapılan demlemelerin aksine French Press ekipmanı içerisinde kahve ve su belirli bir süre bir arada kalır ve sonrasında yine kendi süzgeci yardımıyla kahve posasından ayrılır. Bu demleme yönteminde filtre kağıdı gibi ilave bir sarf malzemesi kullanılmadığı ve demleme süresi sonunda sadece French Press’in kendi metal filtresi ile süzme işlemi yapıldığından, kahve içindeki bazı yağları daha yoğun bir şekilde deneyimleme imkanı sağlarız.

1852 yılında Mayer ve Delforge soyadlı iki Fransız girişimci kahve demlemek ve filtrelemek için geliştirdikleri ekipmanlarının patentini almışsa da bu ekipman bugünkü French Press tasarımında biraz uzaktır. Günümüzde kullandığımız French Press’e en benzer ekipman Attilio Calimani tarafından 1929 tarafından geliştirilmiş ve patenti alınmıştır

French Press ile kahve demlemek için ihtiyacımız olan malzemeler:

  1. Uygun kalınlıkta öğütülmüş kahve

(1 kişilik demleme yani 300 ml su için 25 gr kahve yeterlidir. Kahve çekirdeğinin el ile kolay hissedilir şekilde kaya tuzu kalınlığında öğütülmüş olması gerekmektedir. Demlediğiniz kahvenin tat aroma ve yoğunluğunu baz alarak öğütme kalınlığını ayarlayabilirsiniz.)  

  1. Tartı ve saat
  2. Su ısıtıcısı
  3. Tahta bir kaşık ya da spatula
  • Öncelikle French Press ekipmanımızı sıcak su ile doldurarak ısıtıyor ve suyu boşaltıyoruz.  Bu işlem demleme esnasında kahvemizin soğumasını engelleyecek ve demlemeyi kolaylaştıracaktır.
  • Bir sonraki aşamada öğütülmüş kahveyi tartı üzerindeki French Press içerisine koyuyor tartıyı sıfırlıyoruz. 94 derece ısıdaki sudan (eğer derece ayarlı su ısıtıcınız yoksa kaynayan suyu 1 dakika kadar bekletebilirsiniz) kahvenin tamamını ıslatacak miktarda döküyoruz. Ardından tahta bir spatula ya da kaşık yardımıyla kahve ve suyun homojen bir şekilde karışmasını sağlıyoruz. Sonrasında tartımız toplam 300 gramı gösterene kadar su eklemeye devam ediyoruz.

  • Su 300 grama ulaştığında French Press’in kapak kısmını bastırmadan üzerine kapatıyoruz. 4 dk dolduğunda yavaşça kapağı aşağıya doğru kaydırıyoruz ve demlemeyi sonlandırıyoruz.

Bu aşamada en çok yapılan hatalardan biri kahvenin bir kısmını tüketirken kalan kısmı French Press’in içerisinde bırakmaktır. Tam aksine, kahveyi başka bir karafa ya da termosa almakta fayda vardır çünkü posası ile beraber bekleme esnasında kahvenizde acı tatlar oluşması muhtemeldir.

Not: Ekipmanlarınızı temizlemeyi ihmal etmeyin.

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın