350g ve Üzeri Tüm Kahvelerde Kargo Bizden.

Kahve Demlerken Yapılan Hatalar

Harika bir fincan kahve hayali sabahları yataktan kalkmanızı biraz daha kolaylaştırabilir belki ama ister otomatik kahve makinesi ister manuel bir demleme ekipmanı veya espresso makinesi kullanmayı tercih edin, kahve hazırlama sürecinde yapılan hatalar oldukça tatsız sonuçlar doğurabilir ve demlediğiniz kahve içilmez olabilir. 

Kendinizi deneyimli bir kahve içicisi olarak görseniz bile aşağıdaki hatalardan birini yapıyor olabilirsiniz ve bu hataları fark edip düzeltirseniz evinizde barista deneyimine bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Peki farkında olarak ya da olmaksızın kahve hazırlık sürecinde yaptığımız en sık hatalar nelerdir?

  1. Kirli ekipman kullanıyor olabilirsiniz.

Kahve hazırladığınız ekipmanınızın tüm parçalarını her kullanımdan sonra temizlemelisiniz ve parçalar üzerinde de sabun veya kahve kalıntısı bırakmamalısınız.

  1. Kullandığınız kahve taze olmayabilir.

Kahvenin tazeliğini sorgularken kavurma tarihini bilmemiz bizim için oldukça önemlidir. Taze kahve demek bugün kavrulup tüketilen değil, degassing sürecini tamamlamış, tat profili oturmuş bir kahve demektir.

Demleme yöntemine göre farklılık göstermekle beraber ideal olan kahve çekirdeklerini kavrulma tarihinden itibaren en az 5 gün dinlendirmektir. Kavurma tarihinden itibaren 10-20 Günler arası kahvenin en yüksek tat notalarına sahip olduğu süreçtir. Özellikle de 1. aydan sonra çekirdeklerin aromatik yapılarını büyük ölçüde kaybetmesinden dolayı kahveden almak istediğimiz tatlar alamaz, zayıf ve düz bir kahve tüketmiş oluruz. (Ref: Kahvede Tazelik Kavramı)

  1. Önceden öğütülmüş kahve kullanıyor olabilirsiniz.

Kahve çekirdekleri öğütüldükten sonra oksidasyona daha açık hale gelirler. Hava geçirmez bir kapta satın alınmış olmaları ya da doğru koşullarda saklanmaları önemli değildir. Kahvenizi öğütülmüş olarak değil çekirdek olarak alıp muhafaza etmenizi ve ev tipi el değirmenleri kullanarak kahve deneyiminizi iyileştirmenizi öneririz.

4.Kahvenizi doğru muhafaza etmiyor olabilirsiniz.

Kahve çekirdekleri genelde kavrulma işleminden hemen sonra paketlenir ve degassing sürecini üzerinde tek taraflı hava çıkışı sağlayan valfe sahip kendi paketinde geçirmesi tavsiye edilir. Bundan sonraki süreçte de zipli paketinde, kapalı bir şekilde, ışık ve nemden uzak bir alanda ve oda sıcaklığında muhafaza edilmesinde fayda vardır. Kahvenizi kendi paketinde saklamanızın bir diğer faydası ise kavurma tarihi üzerinden geçen süreyi takip edebilmeniz olacaktır. 

5.Kahvenizi yanlış boyutta öğütüyor olabilirsiniz.

Hangi demleme yöntemini tercih ederseniz edin kahve çekirdeğinin olması gerektiğinden ince ya da kalın öğütülmüş olması ciddi bir problemdir. Kahvenizi olması gerektiğinden daha ince öğütürseniz aroması bitter tatlara doğru, kalın öğütürseniz ise hafif veya zayıf olma eğiliminde olacaktır. (Ref: Demleme Teknikleri)

Kullandığınız öğütücünün marka ve modeline göre değişkenlik göstereceği için demleme yönteminize uygun ideal bir öğütme derecesi vermek mümkün değildir. Burada dikkate almanız gereken bir önceki maddede yer alan demleme sürelerini dikkate almak suretiyle belirleyeceğiniz öğütme derecesidir. Örneğin, V60 ekipmanı ile basit yönteme göre demleme yapıyorsanız ve demleme süreniz 2 dakikadan az sürüyorsa kahve çekirdeklerinizi gereğinden kalın, 2:15- 2:30 dakikadan uzun sürüyorsa da gereğinden ince öğütmüşsünüz demektir. Her ikisinde de kahvenizin tadı size doğru aromaları yansıtmayacaktır ve öğütme ayarınızı gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Blogda yer alan farklı ekipmanlar özelinde yazdığımız demleme yöntemleri yazılarımıza göz atarak ekipmanınıza uygun öğütme derecesine göz atabilirsiniz. 

  1. Kahve/Su oranını yanlış uyguluyor olabilirsiniz.

Evimizde ağırlıklı olarak demlediğimiz filtre kahve yöntemlerinde su oranı 1/16-17 aralığındadır. Yani 1 gram kahve için 16-17 gram su kullanılmalıdır. Sadece French Press ekipmanı kullanıldığında bu oran 1/12 olarak dikkate alınmalıdır. Her ekipmana göre bu oranlar değişkenlik göstermektedir. (Ref: Demleme Teknikleri)

  1. Suyunuz doğru sıcaklıkta olmayabilir.

Çok sıcak suda çözünen komponentler ile daha soğuk suda çözünenler birbirinden tamamen farklıdır. Fazla sıcak aşırı demlemeye yol açabilirken düşük sıcaklıkta ise olması gerektiği kadar zengin komponentler elde edemeyiz. Neticede her iki durumda da istediğimiz lezzet profilinden uzak bir kahve deneyimlemek durumunda kalırız. Kahve demleme esnasında kullanılacak su için ideal sıcaklık 93-95°C dir.

  1. Kullandığınız suyun mineral içeriği kahveniz için uygun olmayabilir.

Genellikle iyi bir içme suyu iyi bir kahve demleme suyu değildir!

Bilindiği üzere içtiğimiz bir fincan kahvenin %92-98 oranını su oluşturmaktadır. Kahve demleme süreci zaten öğütülmüş çekirdeklerle suyu entegre etmek ve suyun kahvemizin içeriğindeki lezzet notalarını, yani özütünü olabildiğince güçlü bir şekilde açığa çıkarmaktır. Siz dünyanın en iyi, en yüksek puanlı kahvesini de demleseniz kullandığınız su kahveniz için doğru değerlerde değilse almak istediğiniz tatları olması gerektiği gibi alamaz ve kahvenize hak ettiği değeri vermiş olmazsınız.

Bu oldukça detaylı bir konu olup ilgili yazımıza göz atabilirsiniz. 

  1. Damak tadınıza uygun kahve seçmiyor olabilirsiniz.

Demleme süreciyle alakalı bir durum olmasa da bu maddeye de yer vermek istedik çünkü kahve çekirdeği tercihlerimiz çoğu zaman bizi mutlu etmeyebiliyor. Bu nedenle kahve paketleri üzerinde yer alan tadım notlarını incelerek tercih yapmamız ve geniş bir yelpazede farklı deneyimlere açık olmamızda fayda vardır. 

 

 

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın